maanantai 14. lokakuuta 2013

Nettipelien huumaa

Netissä voi nykyään pelata melkein mitä vaan, ainakin niin olen ymmärtänyt, vaikkakin itse yritän pysytellä kaukana kaikista pelinkaltaisistakin. Tuskin voisi vähempää kiinnostaa jäädä koukkuun johonkin tyhjänpäiväiseen pelihullutukseen. Bisnesmielessä pelien olemassaolo, mielettömän suuret pelaajamäärät ja potentiaalinen rahavirta niiden hyödyntämisessä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon.

Peleissä on mahdollista käyttää lukemattomia erilaisia markkinointikeinoja: tuotteita voi ikäänkuin sijoitella pelin sisälle aivan kuten elokuvissakin. Pelihahmo voi esimerkiksi ajaa Bemarilla koskapa BMW on ostanut pelistä sijoittelun tuotteelleen jne. Vaihtoehtoja on siis lukuisia ja peleissä kaikki on mahdollista.

Näin potentiaalisen pelissä mainostajan roolissa, ajattelin siis tutustua pariin peliin ja katsoa löytyykö niistä mainoksia tai tuoteasettelua. Googlatessa hakusanalla pelaa netissä ilmaiseksi löytyy vanha tuttu Rayn nettikasino, epäilenpä että siellä pysyy pelaamaan mitään ilmaiseksi ja rekisteröitymättä, joten jätetään se väliin...Seuraavaksi löytyy Empire - ilmainen verkko strategiapeli. Se oli melko perus-settiä, pelissä ei ollut minkäänlaista mainontaa, vaikka oli Goolen haussa heti toisena Rayn jälkeen.

Seuraavaksi vuorossa pelikone.fi, sieltä löytyy paljon pelivaihtoehtoja. Kokeilen yhtä viisi tähteä saanutta, toiseksi suosituimmaksi rankattua peliä. Pelin nimi on Zombie Extermintors. Pelin latautuessa tutkailen sivustoa. Pelikone mainostaa lähinnä muita pelejä, mutta sivun alaosasta löytyy myös linkki "haluatko mainostaa Pelikoneessa, lue lisää.." Klikkaamalla pääsee sivustolle Sanoma Games, jossa näkyvät tekevän pelejä ja niihin sopivia mainoskamppanjoita firmoille. Eli nyt mennään jo asioiden edelle ja tehdäänkin oma peli auttamaan oman tuotteen markkinoinnissa. Itse Zombie-pelissä ei mainosteta mitään, paitsi sieltä löytyy linkki toiselle, ulkomaiselle, pelisivulle.

Täytyy myöntää, että oman pelin käyttö yrityksen markkinointitarkoituksessa on käynyt mielessäni. Pelin toteuttaminenkin olisi ehkä ihan perhepiirissä mahdollista, ajan puute on ainoa este. Ehkä vielä jonakin päivänä veljeni toteuttaa minun suunnitteleman hauskan pelin nettisivuillemme.

Ei taida paljon löytyä näistä ilmaisista kotimaisista peleistä mainoksia. Katsotaanpa ulkomaisia... Hakusanalla play free, löytyy mm. Battlefield play free, mikä vaatii kuitenkin kirjautumista. Kirjautumista tietysti sen vuoksi, että haluavat lähettää minulle sitten kaikenlaista markkinointipostia. En halua rekisteröityä joten saa pelaaminen jäädä. Kokeilin huvikseni Virtuaalitodellisuus-peliä nimeltään Second Life siihen asti kun sai valita avattarensa. Tähänkin piti kirjautua. Ymmärrän, että monilta jää kotityöt tekemättä kun jäävät näiden pelien lumoihin. Itse en kaipaa virtuaalimaailmaan. Loppupäätelmänä, näin pelikriittisenä ihmisenä voinkin todeta, että markkinointikanavina pelit toimivat epäilemättä oivallisesti ja pidän silmät auki jos mahdollisuuksia tarjoutuu.


Pelaaminen yhdistää!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti